مقالات

چگونه کلید و پریز منزل را تعویض کنیم؟

چگونه کلید و پریز منزل را تعویض کنیم

اکثر کلید و پریزهای دیواری در خانه، سوئیچ‌های تک پل هستند که یک چراغ یا پریز برق را کنترل می‌کنند. از آنجایی که کلید و پریزها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند، پس از مدتی فرسوده می‌شوند و تعویض کلید و پریز ها بسیار نیاز است. هنگامی که کلید و پریز منزل به طور غیرمنتظره‌ای خراب می‌شوند، زندگی و انجام امور روزمره را به طور کامل مختل خواهند کرد. اگر شما بخواهید برای تعویض کلید و پریز منزل از خدمات یک تعمیرکار استفاده کنید، معمولا باید مبلغ قابل توجهی را به عنوان دستمزد به وی بپردازید.

با این حال اگر این کار را خودتان انجام دهید در هزینه‌هایتان به طور قابل توجهی صرفه‌جویی خواهد شد، همراه ما باشید تا تعویض کلید و پریز سه فاز دیواری یا تک فاز را به درستی بیاموزید.

وسایل مورد نیاز برای تعویض کلید و پریز

  • پیچ گوشتی
  • تستر مدار برق
  • سیم‌کش
  • دم باریک
  • کلید دیواری تک قطبی
  • نوار برق

رعایت ایمنی هنگام تعویض پریز

رعایت ایمنی در مورد باز کردن کلید برق و امور برقی بسیار مهم است. باید مطمئن شوید، مداری را که با آن کار می‌کنید به درستی ایزوله باشد و قبل از اقدام به تعویض مدار، قطع بودن برق را چندین بار مورد بررسی قرار دهید. حوادث ناشی از اتصالی برق ممکن است کشنده باشد، بنابراین حتما در این زمینه دقت کافی داشته باشید.

باز کردن پریز از دیوار

مراحل تعویض کلید برق و پریز تک پل

برای تعویض کلید و پریز برق نیاز است که یکسری از عملیات ایمنی را انجام دهید. در ادامه به مراحل تعویض خواهیم پرداخت:

مرحله اول

برق کلید و پریز را از طریق فیوز قطع کنید زیرا اطمینان از قطع برق کلید و پریز بسیار مهم و حیاتی می‌باشد. اگر پریز به طور کامل از کار افتاده و شما مطمئن نیستید که برق قطع شده یا نه بهتر است از فیوز اصلی برق را قطع کنید (برای آشنایی با عملکرد فیوز، می‌توانید مقاله «فیوز چیست؟» را مطالعه کنید).

مرحله دوم

در این قسمت لازم است تا  روکش یا صفحه پریز را به وسیله پیچ گوشتی و با پیچاندن پیچ‌های آن باز کرده و آن را بردارید. سپس از یک تستر ولتاژ استفاده کنید تا مطمئن شوید که برق قطع است. ( حتما بخاطر داشته باشید که پیچ ها را به آرامی باز کنید زیرا به دلیل سطحی بودن اتصال پیچ‌ها به دیوار ممکن است دیوار اسیب دیده و دوباره برای سوراخ کردن دیوار به دریل احتیاج خواهید داشت)

مرحله سوم

کلید و پریز را از جعبه تقسیم برق باز کنید و آن را با سیم‌هایی که هنوز متصل هستند، بیرون بکشید.

 

دو یا سه سیم به سوئیچ پریز می‌شود. یک سیم ورودی که به رنگ سیاه است و سیم برگشتی که برق را به پریز تک فاز منتقل می‌کند و ممکن است سیاه، قرمز یا هر رنگ دیگری به جز سبز باشد.

 ممکن است سیم‌های دیگری در جعبه وجود داشته باشد، اما شما فقط با سیم‌هایی سروکار دارید که مستقیما به سوئیچ متصل هستند.

ممکن است سیم سفیدی پیدا کنید که با نوار مشکی روی آن پوشانده شده و وصل به پریز است. این نوار نشان می‌دهد که سیم سفید به عنوان سیم سیاه یا رنگی در پایه سوئیچ استفاده می‌شود، بنابراین خنثی نیست.

مرحله چهارم

پریز جدید خود را با قبلی مقایسه کنید تا مکان‌های مربوط به کانکتورهای پیچ برقی را بیابید.

از آنجایی که برق قطع است، می‌توانید کانکتورها را به روشی ساده باهم هماهنگ کنید. به جای اینکه همه سیم‌ها را یکباره جدا کنید و احتمالا سردرگم شوید، هر بار یک سیم را باز کرده و آن را وصل کنید.

مرحله پنجم

اولین سیمی را که باز کردید به همان پیچ همرنگ کلید جدید وصل کنید. همین کار را برای دومی انجام دهید.

تعویض پریز از دیوار

برای اتصال سیم به کلید، حدود 2/1 اینچ از روکش سیم را با استفاده از یک سیم‌کش جدا کنید و انتهای آن را با انبر دور حلقه در جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید. سیم باید حداقل بیش از سه چهارم دور پیچ پریز بپیچد. سیم را در جهت عقربه‌های ساعت دور پیچ قلاب کنید تا وقتی پیچ را با پیچ گوشتی سفت می‌کنید، نیروی پیچ سفت‌کننده در جهت عقربه‌های ساعت باعث شود حلقه دور پیچ محکم‌تر شود.

مرحله ششم

کلید جدید و سیم را به آرامی به داخل تابلو و جعبه برق فشار دهید و آن را در جای خود پیچ کنید. همچنین صفحه کلید را پیچ کنید و برق را روشن نمایید. البته ناگفته نماند که بهتر است تا عمل تست پس از نصب آن انجام شود. پروسه تست به اینگونه است که پس از اتصال فیوز به وسیله فازمتر سوراخ‌های پریز را چک کنید اگر فقط یکی از آن دو سوراخ برق داشت کار شما به درستی انجام شده است در غیر اینصورت باید مراحل را از اول چک کنید.

بستن پریز برق

مراحل تعویض کلید و پریز سه طرفه

  1. برق کلید و پریز را در پنل فیوز قطع کنید.
  2. صفحه پریز را باز کرده و بردارید. سپس از یک تستر ولتاژ استفاده کنید تا مطمئن شوید که برق قطع است.
  3. کلید و پریز را از جعبه برق باز کنید و آن را با سیم‌هایی که هنوز متصل هستند، بیرون بکشید.

یک کلید سه طرفه حداقل سه سیم دارد. دو سیم به ترمینال‌های پیچی برنجی که معمولا در بالای کلید قرار دارند، وصل می‌شود. یک سیم اضافی به یک ترمینال پیچی تیره رنگ (نه سبز) که معمولا در پایین کلید قرار دارد وصل خواهد شد. سیم سوم را با یک تکه نوار علامت بزنید.

چگونه کلید برق را باز کنیم

در مورد کلید و پریز جدید باید بدانید که ممکن است کانکتورهای پیچی الکتریکی، در مکانی متفاوت‌تر از سوئیچی که در حال تعویض آن هستید، قرار داشته باشد. اکثر سوئیچ‌ها دارای یک جفت ترمینال در طرف مقابل بالای سوئیچ و یک ترمینال در پایین هستند.

  1. سیم‌ها را از کلید جدا کنید.
  2. سیم‌های برچسب‌گذاری‌شده را به پایانه‌های مربوطه سوئیچ جدید وصل کنید.
  3. اگر کلید موجود دارای سیم زمین سبز است، سیم را به ترمینال پیچ سبز روی کلید جدید یا به جعبه برق وصل کنید.
  4. کلید جدید و سیم را به داخل جعبه برق فشار دهید و آن را در جای خود پیچ کنید.
  5. صفحه کلید را پیچ کنید و برق را روشن کنید.

چگونه کلید برق را وصل کنیم

اگر چندین کلید و پریز در کنار هم قرار دارند و همه یا چند تا از آن‌ها خراب شده‌اند، بهتر است برای تعویض آن‌ها یکی یکی اقدام کنید تا سیم‌ها قاطی نشوند و اشتباهی به وجود نیاید.

سخن پایانی

تعویض کلید و پریز، پیچیدگی خیلی زیادی ندارد و از جمله کارهایی است که می‌توانید بدون نیاز به متخصص به کمک مقاله الکتروکارن انجام دهید. با رعایت نکاتی که در بالا به آن‌ها پرداختیم، به راحتی می‌توانید با ابزاری که در منزل دارید، این کار را انجام دهید و نیازی به پرداخت هزینه‌ی اضافی ندارید. اما یادتان باشد همیشه هنگام کار با محصولات برقی، از قطعی فیوز مطمئن باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *